Diabetul este o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a procesa glucoza din sânge, cunoscută și sub denumirea de zahăr din sânge. În Statele Unite, numărul estimat de persoane cu vârsta peste 18 ani cu diabet diagnosticat și nediagnosticat este de 30,2 milioane. Cifra reprezintă între 27,9 și 32,7% din populație. Fără o gestionare continuă, atentă, diabetul poate duce la o acumulare de zaharuri în sânge, care poate crește riscul de complicații periculoase, inclusiv accident vascular cerebral și boli de inima.
Diferite tipuri de diabet poate apărea, și gestionarea condiție depinde de tipul. Nu toate formele de diabet provin de la o persoană supraponderală sau care duce un stil de viață inactiv. De fapt, unele sunt prezente din copilărie. Se pot dezvolta trei tipuri majore de diabet: tip 1, tip 2 și diabet gestațional. Diabet zaharat de tip I: cunoscut și ca diabet zaharat juvenil, acest tip apare atunci când organismul nu produce insulină. Persoanele cu diabet zaharat de tip I sunt dependente de insulină, ceea ce înseamnă că trebuie să utilizeze zilnic insulină artificială pentru a rămâne în viață.
Modul în care organismul utilizează insulină
Diabet zaharat de tip 2: diabetul zaharat de tip 2 afectează modul în care organismul utilizează insulină. În timp ce organismul produce în continuare insulină, spre deosebire de tipul I, celulele din organism nu răspund la insulină la fel de eficient cum au făcut-o odată. Acesta este cel mai frecvent tip de diabet, potrivit Institutului Național de diabet și Boli Digestive și renale, și are legături puternice cu obezitatea. Diabet gestațional: acest tip apare la femei în timpul sarcinii, când organismul poate deveni mai puțin sensibil la insulină. Diabetul gestațional nu apare la toate femeile și de obicei dispare după naștere.
Tipurile mai puțin frecvente de diabet includ diabetul monogen și diabetul de fibroză chistică. Medicii se referă la unele persoane ca având prediabete sau diabet la limita atunci când glicemia este, de obicei, în intervalul de 100 la 125 miligrame pe decilitru (mg/dL). Valorile normale ale glicemiei se situează între 70 și 99 mg/dL, în timp ce o persoană cu diabet zaharat va avea o valoare a glicemiei à jeun mai mare de 126 mg/dL. Valoarea prediabetelor înseamnă că glicemia este mai mare decât de obicei, dar nu atât de mare încât să constituie diabet zaharat.
Persoanele cu prediabete sunt, totuși, la risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, deși acestea nu prezintă, de obicei, simptomele de diabet complet. Factorii de risc pentru prediabete și diabetul zaharat de tip 2 sunt similari. Acestea includ: fiind supraponderală, antecedente familiale de diabet zaharat, cu o concentrație crescută de lipoproteină (HDL) mai mică de 40 mg / dL sau 50 mg / dL, antecedente de hipertensiune arterială, având diabet gestațional sau dând naștere unui copil cu o greutate la naștere mai mare de 9 lire sterline, a Istoric de sindrom ovar polichistic (PCOS)) fiind de afro-American, nativ American, Latino-American, sau Asiatic-Pacific Islander descent, având peste 45 de ani, având un stil de viață sedentar.
În cazul în care un medic identifică că o persoană are prediabete, ei vor recomanda ca persoana face modificări sănătoase, care poate opri, în mod ideal, progresia la diabet zaharat de tip 2. Pierderea în greutate și o dietă mai sănătoasă poate ajuta la prevenirea bolii. Cum se dezvoltă problemele legate de insulină. Doctorii nu cunosc cauzele exacte ale diabetului de tip I. Diabetul de tip 2, cunoscut și sub denumirea de rezistență la insulină, are cauze mai clare.
Insulina permite glucozei din alimentele
Insulina permite glucozei din alimentele unei persoane să acceseze celulele din corpul lor pentru a furniza energie. Rezistența la insulină este, de obicei, rezultatul următorului ciclu de tratament: O persoană are gene sau un mediu care face mai probabil ca acestea să nu fie capabile să producă suficientă insulină pentru a acoperi cantitatea de glucoză pe care o consumă. Organismul încearcă să producă insulină în plus pentru a procesa excesul de glucoză din sânge. Pancreasul nu poate ține pasul cu cererile crescute, iar excesul de zahăr din sânge începe să circule în sânge, cauzând daune. În timp, insulina devine mai puțin eficace în introducerea glucozei în celule, iar valorile glicemiei continuă să crească.
În cazul diabetului zaharat de tip 2, rezistența la insulină are loc treptat. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă de multe ori a face modificări stil de viață într-o încercare de a încetini sau inversa acest ciclu. În cazul în care un medic diagnostichează o persoană cu diabet zaharat de tip 2, acestea vor recomanda adesea efectuarea de modificări ale stilului de viață pentru a sprijini pierderea în greutate și sănătatea generală. Un medic poate trimite o persoană cu diabet sau prediabete la un nutriționist. Un specialist poate ajuta o persoană cu diabet zaharat să conducă un stil de viață activ, echilibrat și să gestioneze starea.
Persoanele cu diabet zaharat de tip I și unele persoane cu diabet zaharat de tip 2 pot fi nevoite să injecteze sau să inhaleze insulină pentru a împiedica creșterea excesivă a glicemiei. Diferite tipuri de insulină sunt disponibile, iar cele mai multe sunt grupate după durata efectului lor. Există insuline rapide, regulate, intermediare și cu acțiune prelungită. Unii oameni vor utiliza o injecție cu insulină cu acțiune de lungă durată pentru a menține constant valori mici ale glicemiei. Unele persoane pot utiliza insulină cu acțiune rapidă sau o asociere de tipuri de insulină. Oricare ar fi tipul, o persoană va verifica, de obicei, nivelurile de glucoză din sânge folosind un deget.
Această metodă de verificare a nivelurilor de zahăr din sânge implică utilizarea unei mașini speciale, portabile, numită glucometru. O persoană cu diabet zaharat de tip I va utiliza apoi citirea valorii glicemiei pentru a determina câtă insulină are nevoie. Auto-monitorizare este singura modalitate de o persoană poate afla nivelurile de zahăr din sânge. Presupunând că nivelul oricărui simptom fizic poate fi periculos, cu excepția cazului în care o persoană suspectează o glucoză extrem de scăzută și crede că are nevoie de o doză rapidă de glucoză.
Cât de mult este prea mult? Insulina ajută persoanele cu diabet să trăiască un stil de viață activ. Cu toate acestea, poate duce la efecte secundare grave, mai ales dacă o persoană administrează prea mult. Insulina excesivă poate determina hipoglicemie, sau zahăr din sânge extrem de scăzut, și duce la greață, transpirații, și tremura. Este esențial ca oamenii să evalueze cu atenție insulina și să mănânce o dietă consistentă care echilibrează glicemia cât mai mult posibil.
Esențială pentru managementul eficace al diabetului
Auto-monitorizarea glicemiei este esențială pentru managementul eficace al diabetului, ajutând la reglarea orarului de masă, activitatea fizică și când să luați medicamente, inclusiv insulină. În timp ce mașinile de auto-monitorizare a glicemiei (SMBG) variază, acestea vor include, în general, un metru și o bandă de testare pentru a genera citiri și un dispozitiv de arcuire pentru a înțepa pielea pentru obținerea unei cantități mici de sânge. Consultați instrucțiunile specifice ale unui contor în fiecare caz, deoarece mașinile vor fi diferite. Cu toate acestea, următoarele măsuri de precauție și măsuri se vor aplica pentru multe dintre mașinile de pe piață.
Asigurați-vă că ambele mâini sunt curate și uscate înainte de a atinge benzile de încercare sau contorul
Nu utilizați o bandă de testare mai mult de o dată și păstrați-le în recipientul lor original pentru a evita orice umiditate externă care modifică rezultatul. Țineți canistrele închise după testare. Verificați întotdeauna data de expirare. Contoarele mai vechi ar putea necesita codificare înainte de utilizare. Verificați pentru a vedea dacă mașina în curs de utilizare are nevoie de acest lucru. Se păstrează contorul și benzile într-o zonă uscată, răcoroasă.
Luați contorul și benzile în consultații, astfel încât un medic primar sau un specialist să poată verifica eficacitatea acestora.
O persoană care își Auto-monitorizează diabetul folosește un dispozitiv numit lancet pentru a înțepa pielea. În timp ce ideea de a extrage sânge ar putea provoca stres pentru unii oameni, lancea degetului pentru a obține o probă de sânge ar trebui să fie o procedură ușoară, simplă. Luați următoarele măsuri de precauție. Curățați zona din care proba va veni cu săpun, apă caldă pentru a evita reziduurile alimentare care intră în dispozitiv și distorsionează citirea. Alege o lăncuță mică și subțire pentru confort maxim. Lancea ar trebui să aibă setări de adâncime care controlează adâncimea înțepăturii. Ajustați acest lucru pentru confort.
Mulți metri necesită doar o probă de sânge de mărimea unei lacrimi. Ia sânge de pe partea laterală a degetului, deoarece acest lucru provoacă mai puțină durere. Folosind degetul mijlociu, degetul inelar și degetul mic ar putea fi mai confortabil. În timp ce unii metri permit prelevarea de probe din alte locuri de testare, cum ar fi coapsele și brațele superioare, vârfurile degetelor sau palmele exterioare produc rezultate mai precise. Ațâța sângele la suprafață într-o mișcare de muls, în loc să pună presiune pe locul de dans. Aruncați lăncile în conformitate cu reglementările locale pentru a scăpa de obiecte ascuțite. În timp ce amintindu-și de auto-monitorizare implică modificări de stil de viață, nu trebuie să fie un proces inconfortabil.